برنامه سيزدهم

مجرى ها:      كارگردان:      


3 thoughts on “برنامه سيزدهم”

  1. i’ve enjoyed your programms very much so far. so that i decided to download them one by one and send them out to my family members in Iran. i would like to thank you greatly and ask you if there is anything i can help you with
    Sincerely yours
    Roxana

  2. سلام خانوم فرنگیس
    من برنامه شما را درباره گاه شماری در ایران باستان گوش کردم. از زحمتی که کشیده بودید سپاسگزارم. تنها نکته ای که فکر مرا به خود مشغول داشت این بود که با وجود مطالعات مختلفی که بنده درباره ی ماه های ایرانی داشتم هیچ کدام از گفته های شما به نظر آشنا نیامد. مثلا ماه بهمن که وهومنه هست از دو بخش وهو به معنای خوب و من که همان منش (اندیشه) یا منیشن اوستایی است تشکیل شده است. در اینصورت دلیلی برای جستجو در متنهای بابلی یا ایلامی به دنبال نام این ماه وجود ندارد. به همین شکل ماه امرداد. “ا” منفی ساز است همان طور که در لاتین همین به همین شکل استفاده میشود مثل avert که منفی شده vert به معنای سمت و جهت و متمایل شدن است. چون ریشه پارسی و لاتین یکی است این شباهت ها وجود دارد. مرداد نیز به معنی مرگ است. بنابراین امرداد به معنای بی مرگی است. فکر کنم در برنامه اول یا دومتان از این ماه را نام برده شده است و معنی هم گشته است. ضمنا immortal همان امرتات یا امرداد است که خود نشانی از همریشگی لاتین و پارسی است.
    فرنگیس عزیز مراقب متنهایی که توسط محققان اروپایی در مورد فرهنگ و باستان ما نوشته میشود باشید. یونانیان همیشه رقیب و رشک بر ما بوده اند و همه اروپاییان که تمدن خود را از تمدن یونان میدانند نیز در این بازی شریکند. مثلا گریشمان کسی است که در یک قرارداد با دولت وقت تمام آثار باستانی ایران را کندوکاو کرده است و کتابهای زیادی در این باره نوشته است. اما در همه آنها تلاش کرده است که تمدن چند هزار ساله ایران را تنها 2500 سال بازگو کند تا از تمدن یونان که 2700 سال است کمتر شود. درحالیکه آثار شگفت انگیز باستانی مربوط به چهار یا پنج هزار سال پیش در ایران یافت میشود که نمیتوان آنها را مربوط به یک قوم بی تمدن دانست. کارخانه ذوب مس در کاشان با بیش از پنجاه کوره مروبط به قومی عقب مانده نمیتواند باشد یا کاشی چهار هزار ساله ی معبد چغازنبیل که نقش گروه نوازنده ای بر آن است که بر زمین نشسته اند و مثل نوازندگان امروزی موسیقی سنتی مینوازند چه میتواند باشد غیر از قدمت موسیقیمان در همین خاک و در میان همین مردم؟
    بازهم تشکر میکنم. امیدوارم که در راه بالا بردن و شناساندن این فرهنگ کهن به ایرانیان و جهانیان تلاش خود را ادامه دهید.
    رضا قائم مقامی

  3. آقای قائم مقامی عزيز،
    از اينكه نظرتان را درباره برنامه نوشته بوديد سپاسگزارم.
    تمام مواردی كه درباره ماه های بهمن و امرداد نوشته بوديد را من در برنامه گفته ام. من برای يافتن معنی نام هيچ يك از ماه ها در متون بابلی و ايلامی به دنبال معنيشان نگشته ام. تمام اسامی ماه ها دارای ريشه اوستايی هستند. برای رفع شبهه جملاتی كه در برنامه برای ماه های بهمن و امرداد گفته ام را ذكر می كنم:
    “ماه يازدهم يعنی بهمن يا وهومنه در اوستا به معنی انديشه نيك و نام نخستين امشاسپند است و…”
    “در كلمه امرداد، “ا” اول حرف نفی است. مرداد به معنی مرگ و نيستی است كه با اضافه شدن “ا” به اولش معنی بی مرگی و جاودانگی می گيرد. دليل حذف شدن اين الف تغييرات آوايی است كه در طی زمان در تمام زبان ها اتفاق می افتد…”
    در مورد شخص “گيرشمن” هم فكر ميكنم كه نوشته هايش به دور از غرض ورزی نبوده اند ولی فكر نميكنم كه اين نظر قابل تعميم به تمام دانشمندان غربی باشد.
    باز هم از اينكه شنونده برنامه گاهشماری بوده ايد، سپاسگزارم.
    فرنگيس

Comments are closed.